Achter je rug

Beste lezers,

 

Bij wijze van introductie, om deze blog te beginnen met een persoonlijk puntje, waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Als de bevolking in ons landje vergrijst, dan moet er alvast niet in mijn richting worden gekeken ūüôā Want amper was het gezegende jaar des Heren 2019 vier dagen oud, of wij mochten onze kleine Quint verwelkomen. Een prachtig kindje, een schattige & goedlachse spruit, een pienter baasje, kortom, twee druppels water zijn papa.

Maar goed, waar wij het in deze blog over gaan hebben. Deze week mocht ik een interessant stukje ontvangen over “the Big L”, oftewel Leiderschap. Met de volgende uitdagende, sprankelende en prikkelende titel:

 

Your true leadership style is what your people say about you when you are not in the room

 

Die titel is natuurlijk ook ietwat zorgwekkend. Want zijn wij niet allemaal een beetje bezorgd over wat de collega’s zoal zeggen over ons, en dan vooral wanneer we even niet in de buurt zijn?

 

Leiderschap, dus.

Leiderschap wordt vaak geassocieerd met de hi√ęrarchische relaties in een organisatie, maar het is m√©√©r dan dat: leiderschap is van toepassing op hoe we met elkaar omgaan, hoe we met onze klanten omgaan, hoe we een mini-crisisje of een heuse mega-crisis te lijf gaan, en dies meer.

 

Wat ik confronterend vond in dit artikel, was de “ultieme test” om na te gaan of je je rol als leider goed opneemt: “Vraag aan je team eerlijk om deze uitspraken te scoren van 0 (niet akkoord) tot 10 (helemaal akkoord)”:

 

  1. Mijn leidinggevende inspireert mij dagelijks, mijn leidinggevende is een rolmodel voor mij.
  2. Mijn leidinggevende helpt mij in mijn persoonlijke groei, mijn leidinggevende is een mentor waar ik terecht kan met mijn zorgen.
  3. Ik kan veel leren van mijn leidinggevende, om zelf ook een volwaardige leidinggevende te worden.
  4. Mijn leidinggevende stelt zichzelf kwetsbaar op, waarbij hij open staat voor feedback.
  5. Mijn leidinggevende vertrouwt mij 100%, en ik vertrouw hem/haar ook blindelings.
  6. Mijn leidinggevende betrekt mij in het dagelijkse reilen en zeilen.
  7. Mijn leidinggevende handelt vanuit zijn persoonlijke overtuigingen en waarden en is authentiek.

 

Amai.

 

Dat was even schrikken, toen ik dat las. Mijn eerste gedacht was er eentje van ongerustheid: “Wow, dan is leiderschap een zware dobber, als je al die zaken moet doen. Steeds. Overal. Elke dag. In alle omstandigheden”.¬†

 

Die zeven punten: dat is¬†een¬†hele¬†boterham. Om onmiddellijk een bui van faalangst¬†te krijgen.¬†“Wat ligt de lat hoog, voor goed leiderschap”, dacht ik. Dagelijks de mensen rondom je heen inspireren. Dagelijks? Echt, √©lke dag? En 100% vertrouwen hebben in elkaar, elkaar blindelings vertrouwen, dat lijkt er me eentje in de categorie “gemakkelijk gezegd”.

 

Toen ik dit las, dacht ik ook onmiddellijk aan de tijdsdruk & de haast waarmee wij anno domini 2019 door het leven jakkeren. Als je dagelijks inspiratie moet bezorgen aan de collega’s rondom je, aan de leden waarmee je in contact komt, aan de deelnemers aan onze trajecten, pfff, daar hebben wij toch helemaal geen tijd voor?

 

Helaas, driewerf helaas, dat argument wordt gezwind onderuit gehaald:

 

“Why did one of the busiest persons in the world, former president Barack Obama, read an hour a day while in office? Why has the best investor in history, Warren Buffett, invested so much of his time in reading and thinking throughout his career? Why do the world‚Äôs smartest and busiest people find one hour a day for deliberate learning (the 5-hour rule), while others make excuses about how busy they are?”

 

Voilà.

 

Om over na te denken, oftewel, food for thought!

 

Met vriendelijke groeten,

 

Peter

 

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s