Werken – door de bril van een 10-jarige

10-jarigeBeste lezers,

Deze ochtend had ik de eer en het genoegen om mijn tienjarige dochter naar de muziekschool te mogen brengen.

Graag wou ik haar eens (figuurlijk) aan de tand voelen over werken, en alles wat daar allemaal bij komt kijken.

Edoch, de vragen van James, haar privéchauffeur, vielen in slechte aarde, want de dochter moest nog een muziekstuk herhalen.

Veel gevoel voor ritme en melodie heb ik zelf nooit gehad, maar het eerste deel van de autorit bestond zo ongeveer uit: “Pam, pam, pààààm, pààààm, pampampam, pam pam, pààààm, pààààm”, en zo voort.

Daarna was er gelukkig wél ruimte voor enkele vragen, en nieuwsgierig vroeg ik aan m’n prinses wat zij later wou gaan doen. “Geschiedenis en Latijn”, was prompt het antwoord. “Geschiedenis, omdat ik dat wel interessant vind, zo van de Tweede Wereldoorlog, en zo”.

Nu, aangezien ik zelf een sterke interesse koester voor geschiedenis in het algemeen, en de Tweede Oorlog in het bijzonder, vroeg ik om een beknopte samenvatting van dit historische gebeuren. Nou, beste lezers, wij gaan er niet dieper op in, maar dat leidde tot enkele merkwaardige “alternative facts”.

Maar goed, wij zouden het over werk hebben.

1. Ten eerste vroeg ik aan de dochter of zij de factor “geld” belangrijk zou vinden in haar toekomstige job.

Ja, dat bleek het geval te zijn. Iets concreter geformuleerd, geplot op een schaal van nul tot tien: 10/10.

Dat kunnen wij dus al meegeven aan bedrijfsleiders en HR-verantwoordelijken die over een tiental jaartjes graag jonge medewerkers willen aanwerven: gelieve niet op een euro meer of minder te kijken.

2. De volgende factor die naar boven kwam: het werk moet dicht bij huis zijn. Het belang van deze factor bleek rond de 9/10 te schommelen. Ook heel belangrijk, dus. De bedrijfsleider die m’n dochter denkt te kunnen aanwerven over een tiental jaartjes, die bouwt z’n kantoor of z’n fabriek best zo dicht mogelijk bij haar woonst.

3. En de bedrijfswagen? Ola. Dat lag gevoelig. 9/10. De toekomstige werkgever van m’n dochter zal haar een bedrijfswagen moeten gunnen, of het feest zal niet doorgaan, begreep ik. Daar vroeg ik graag even op door. Hoe belangrijk was dat nu écht? En zou een werkplaats die bereikbaar is met het openbaar vervoer ook niet heel leuk zijn? Ja, dat zou ook een optie zijn, met als bonus: “Ja, en dat zou nog goed zijn voor het milieu!”.

Ah, voilà.

Misschien een les voor de bedrijfsleiders en de HR-mensen van morgen: het jonge (werk)volkje van morgen dénkt dat een bedrijfswagen van belang is, maar wil zich gerust schikken in een werkplaats die vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer.

4. Vervolgens, even een delicaat punt. Ik vroeg of ze iets kon vertellen over haar toekomstige baas? Ja, zeker en vast. Het belang hiervan: 10/10. Haar toekomstige baas zou “een toffe” moeten zijn. En omgekeerd: “Als het een kutbaas is, dan ben ik onmiddellijk weg!”.

De daarop volgende, nogal pittige discussie omtrent het taalgebruik van de jongedame, slaan wij even over.

5. De collega’s? Dat bleek ook een heel belangrijke factor te zijn. Zoals de dochter het zich voorstelt, wil (en zal) zij enkel samenwerken met toffe collega’s. Op dit vlak bleek er weinig ruimte voor onderhandeling: het belang hiervan kreeg de volle 10/10 toegedicht.

6. Tot slot: wat denkt de jeugd van tegenwoordig dan zoal over het werk zelf? Toch ook geen onbelangrijk aspect? Wel, heel simpel, dat moet héél leuk zijn. Het belang hiervan scoort een ruime 9/10.

Zo. Dat geeft ons dus een idee over hoe de medewerkers die wij over een tiental jaren denken aan te werven, en ik vroeg aan de dochter:

“Maar lieve prinses, het belang van al de zaken waar we het nu over hadden, dat is altijd 9/10, of 10/10?”

Waarbij de dochter glimlachte, en zei: “Ja, papa, het zal perfect moeten zijn!”

Zo. Daar kunnen de bedrijfsleiders & HR-mensen alvast eens over nadenken.

Alhoewel een en ander in deze blog ludiek bedoeld is, en alhoewel dit slechts één mening is van één tienjarige, toch denk ik dat er een grond van waarheid in schuilt: voor het jonge volkje dat over enkele jaren de arbeidsmarkt betreedt, zal de lat voor hun werkgever zeer hoog liggen. En hopelijk legt die generatie de lat voor zichzelf dan ook heel hoog! 🙂

Met vriendelijke groeten,

Peter

5 comments

  1. Mijn 13 jarige dochter die wil niet eens ‘groot’ worden;) alsof ze intuïtief aanvoelt hoe complex en veeleisend de wereld wel is. Zou het ook niet daarom zijn dat de generatie van 10 jarigen van nu wel pro actief iets terug willen voor wat van hen verwacht zal worden?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s