Bedrijfsvastgoed, een blik achter de schermen

wLfy9rVv[1]Beste lezers,

Het hing al een tijdje in de lucht, en nu zijn we er dus écht aan begonnen!

Op dinsdagavond 19 februari zakte een divers publiek van geïnteresseerden af naar Strombeek-Bever, bij Structura.biz vond de eerste sessie plaats van Voka’s gloednieuwe Lerend Netwerk Vastgoed.

Tijdens deze sessie gunden Ann Verresen (en haar collega’s) de aanwezigen een kijkje achter de schermen van het bedrijfsvastgoed.

We vatten het even kort samen!

De volgende soorten bedrijfsvastgoed kwamen aan bod: kantorenmarkt, retail, industrial en logistiek.

Soort bedrijfsvastgoedDeze types kennen uiteraard hun eigen ontwikkeling, maar algemeen gesproken was 2018 een zeer goed jaar. Voor 2019 zijn de verwachtingen voorzichtig positief, de uitzonderlijke stijging in 2018 zal wellicht niet geëvenaard worden.

De bedoeling van een Lerend Netwerk is natuurlijk dat het hyper-interactief is, er was dus véél ruimte voor debat en discussie. Zo rees de vraag of er in 2019 een rentestijging op komst zou zijn (die roet in het vastgoed-eten gooit), maar die kans is klein, daar was iedereen het uiteindelijk wel over eens.

De bedoeling van het lerend netwerk is ook dat het praktijkgericht is, zo werd in kaart gebracht hoe bedrijfsvastgoed praktisch verschilt van residentieel vastgoed: waar je goed moet op letten bij de aankoop of bij de verhuur, welke valkuilen er zijn, welk rendement je mag verwachten, onder welke wetgeving de verschillende types vastgoed komen te vallen, etc.

Rond de verschillende huurcontracten (en bv., voor welke termijnen je die best kan afsluiten) was er een levendige discussie!

Brusselse kantorenmarktIn de Brusselse kantorenmarkt is de situatie minder dramatisch dan vaak wordt gedacht, de leegstand kende de voorbije jaren een lichte daling.

Deze is echter afhankelijk van de precieze wijk in de “CBD” (city center, north district, Leopold district, en Louisa district), met zowel positieve als negatieve uitschieters. Buiten de CBD, in de periferie, is de situatie veel moeilijker, en zijn er minder nieuwe ontwikkelingen.

Wanneer bedrijven een nieuwe locatie zoeken zijn ze erg veeleisend, en zoeken ze vastgoed dat bij voorkeur in goede staat is, duurzaam is ingericht (goed energiepeil, etc.). Voor vastgoed van mindere kwaliteit (wegens ouderdom, etc), wordt het steeds lastiger.

Uiteraard was er véél belangstelling in – en animo over – co-working. Op dit vlak zien we sterk stijgende volumes bij de gekende spelers (Silversquare, Intervest, Tribes, etc.), maar dit biedt toch ook mogelijkheden voor de kleine investeerder.

Qua faciliteiten komt de lat steeds hoger te liggen, het hedendaagse kantoor moet kunnen beantwoorden aan nieuwe manieren van werken (flexibiliteit!), en vooral vergaderruimtes de samenwerking bevorderen, zijn cruciaal. “Toeters en bellen” zoals douches, droogkuis, fitness, etc. worden steeds minder optioneel.

Een trend die niemand zal verrassen, en die steeds sterker wordt, is mobiliteit. Mobiliteit weegt steeds zwaarder door bij de keuze inzake huisvesting. In stadskernen moet bedrijfsvastgoed liefst goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer, maar omgekeerd, in zones waar er géén goede bereikbaarheid is met het openbaar vervoer, blijft het (helaas …) belangrijk dat bereikbaarheid met de wagen goed is.

Al bij al is de situatie in de Brusselse kantorenmarkt niet ongunstig, en zien we dat er terug meer op risico wordt ontwikkeld.

LogistiekWat betreft de semi-industriële / logistieke markt, is de “take up” gunstig geëvolueerd, de afgelopen jaren. Veel aandacht ging tijdens deze sessie naar de zgn. “KMO Units”, die booming business zijn, en blijven.

Hier is een sterke kopersmarkt, als je hierin investeert is dit zowel interessant als eindgebruiker, en als louter financiële investeerder (mooi rendement, goede langetermijnperspectieven, etc.). Ook hier zien we dat er steeds vaker al op plan wordt gekocht.

4_oGwUNF[2]Tot slot was er nog de nodige aandacht voor de veranderingen inzake BTW, daar gaan we hier niet uitgebreid op in, je vindt via deze LINK meer informatie.

Zo.

Het was een hele boterham, en tijdens de afsluitende drink kon er nog druk worden nagepraat, én gediscussieerd, over de diverse aspecten van bedrijfsvastgoed!

Dit was de eerste sessie, en het programma ziet er verder als volgt uit:

 • 4 april: ‘Update fiscaliteit & kmo-vastgoed’
  Spreker: Tim Melis, Advocaat & managing partner, Cazimir advocaten
  Locatie: Residentie Ginderale, Kattestraat-Dendermondestraat, 1785 Merchtem
 • 4 juni: ‘Omgevingsvergunning voor jouw kmo aanvragen’
  Sprekers: Bruno Depondt, afdelingshoofd ‘Omgeving’ van de gemeente Zaventem en Dimitri Saerens, CEO, Aura Estates.
  Locatie: Residentie Ginderale, Kattestraat-Dendermondestraat, 1785 Merchtem
 • 27 augustus: ‘Deeleconomie: co-working kent zijn weg naar de kantoor- en industriële vastgoedmarkt’
  Sprekers: Stijn Geeraerts, founder & managing partner, Fosbury & Sons en Jo De Wolf van Montea
  Locatie: Residentie ALBERT, Koning Albert II-laan 7, 1000 Brussel
 • 22 oktober: ‘Welke rol speelt jouw kmo-vastgoed in de war for talent?’
  Spreker: Jo Verbruggen, Metiselect
  Locatie: Residentie ALBERT, Koning Albert II-laan 7, 1000 Brussel

Inschrijven voor deze sessies kan nog via  inschrijvingen.vb@voka.be!

Met vriendelijke groeten,

Peter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s